Συντήρηση Τάπητα Γηπέδων

Home Συνθετικός Χλοοτάπητας Συντήρηση Τάπητα Γηπέδων

Οι ανάγκες για εργασίες συντήρησης σε ένα συνθετικό χλοοτάπητα προέρχονται από την κατάσταση η οποία δημιουργείται μετά την χρήση. Η κατάσταση αυτή αφορά τη

πτώση της συνθετικής ίνας η οποία δεν είναι ανορθωμένη και κάθεται στην επιφάνεια.
ανομοιόμορφη μετατόπιση του κοκκώδους υλικού (χαλαζία ή καουτσούκ), χωρίς την ύπαρξη των οποίων (στο σωστό ύψος) δεν μπορεί να υπάρχει σωστή χρήση.
Ύπαρξη σκουπιδιών όπως χαρτιά, τσιγάρα και μικροαντικείμενα στην επιφάνεια.
Ύπαρξη δύσκολων κηλίδων (χρώματα, λάδια, τσίχλες κ.α.)

Οι εργασίες συντήρησης και ανανέωσης του χλοοτάπητα απαιτούν κατά βάση τρία είδη μηχανημάτων.

Πρώτο είδος μηχανημάτων με βούρτσες συνθετικής ίνας που έχουν κατεύθυνση κάθετη στην επιφάνεια του χλοοτάπητα. Καλό είναι οι βούρτσες αυτές να είναι πολλαπλές και αν είναι δυνατόν να είναι τοποθετημένες σε διάφορες γωνίες εργασίας ώστε να έχουμε με ένα πέρασμα το αποτέλεσμα που θα μας έδινε μία σκούπα εάν περνούσαμε πολλές φορές με διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι βούρτσες ίνας ανορθώνουν την ίνα, την καθαρίζουν από σκόνες και κατανέμουν – διαστρώνουν ομοιόμορφα και στο ίδιο πάχος το κοκκώδες υλικό (καουτσούκ ή χαλαζίας). Είναι σημαντικό δε να μπορούμε να ρυθμίζουμε τις σκούπες αυτές σε διάφορα ύψη. Προτεινόμενα μηχανήματαστην κατηγορία αυτή είναι Α) ελκόμενη πολυσύνθετη σκούπα επί φορείο με ηλεκτρική ανύψωση VARIBRUSHΒ) ελκόμενη με σχοινί χωρίς βάση έλξης τρίγωνου σχήματος V-Broom) αυτοκινούμενα ειδικά τρακτέρ μεσκούπες όπως του ελαφρού τύπου ROBBI και του βαρύτερου τύπου ROSCA.

Δεύτερο είδος μηχανημάτων είναι οι σκούπες συλλογής διαφόρων σκουπιδιών όπως χαρτιά, γόπες κ.α. Οι σκούπες αυτές διαθέτουν κάδο συλλογής και φυσικά δεν συλλέγουν τα κοκκώδη υλικά όπως καουτσούκ και χαλαζία. Είναι απαραίτητες διότι η εργασία αυτή δεν μπορεί να γίνει χειρονακτικά αλλά και ούτε από τοσάρωθρο αναρρόφησης. Μπορεί να είναι ελκόμενες ή αυτοκινούμενες. Τα δύο προτεινόμενα μοντέλα είναι το ελκόμενοSSS1000 και το αυτοκινούμενοTOP WB.

Τρίτο είδος μηχανημάτων είναι οι αμμοδιανομείς οι οποίοι ρίχνουν στις επιφάνειες κοκκώδη υλικά όπως κόκκους καουτσούκ ή χαλαζίατα τα οποία χρειάζεται να ανανεώνονται. Οι αμμοδιανομείς πρέπει να είναι ελκόμενοι και να φέρουν τροχούς με πλατύ πέλμα και με μικρές ραβδώσεις (κατάλληλουςγια φυσικό και συνθετικό χλοοτάπητα) ώστε να μην συμπιέζεται η επιφάνεια του τάπητα. Τα προτεινόμενα μοντέλα είναι POWASPREAD και ο ΑΜ400.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για την καλή κατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα

οι εργασίες συντήρησης να μην γίνονται με θερμοκρασίες άνω των 33οC
η συντήρηση με την συνθετική σκούπα να γίνεται 8-10 ώρες μετά το πέρας του παιχνιδιού. Εάν η ίνες του συνθετικού χλοοτάπητα είναι πολύ συμπιεσμένες τότε η συντήρηση με την συνθετική σκούπα γίνεται μετά από 40 ώρες, πιθανώς με χαμηλότερο ύψος χτενίσματος και αν χρειαστεί και δεύτερη φόρα πέρασμα
τα οχήματα τα οποία διέρχονται από την επιφάνεια του τάπητα πρέπει να έχουν κατάλληλα ελαστικά για συνθετικό χλοοτάπητα και σε καμία περίπτωση να μην εφαρμόζεται πίεση πάνω από 50kg/m2
τα οχήματα καλό είναι να αποφεύγονται κατά τις μεσημβρινές ώρες και δεν πρέπει να έχουν εξάτμιση στο κάτω μέρος η οποία εκπέμπει καυσαέρια στην επιφάνεια του συνθετικού τάπητα.
οι αθλούμενοι θα πρέπει να μην φορούν αθλητικά παπούτσια με τάπες αλλά ούτε φθαρμένα παπούτσια με αιχμές. Θα πρέπει δε να προσέχουν να μην ρίχνουν τσίχλες κ.α. μικρά σκουπίδια.
ειδικά για τις κολλημένες τσίχλες που είναι πολύ ενοχλητικές η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με πάγωμα ή με εφαρμογή αεροζόλ που θα τις σκληρύνει.
εάν χρειαστεί να γίνει κάποιο ξέβγαλμα σε τοπικό λεκέ με σαπούνι και νερό πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός με την κατάλληλη σκούπα.
θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά το σύστημα διαβροχής του χλοοτάπητα και για την μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας, για τον καθαρισμό της ίνας και την μείωση της σκόνης που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο.

Εξυπηρετουμε περιοχες Π.Φαληρο, Αλιμο, Γλυφαδα, Βουλα, Βαρη, Βουλιαγμενη, Παλληνη, Γερακα, Πατημα Χαλανδριου, Πεντελη, Κηφισια, Μαρουσι, Ν.Ερυθραια.