Συντήρηση Συνθετικού Γκαζόν

Home Συνθετικός Χλοοτάπητας Συντήρηση Συνθετικού Γκαζόν

Η επίστρωση των γηπέδων ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα 4ης γενιάς έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό τα χωμάτινα γήπεδα. Μικροί ή μεγάλοι χώροι διαστρώνονται με συνθετικό χλοοτάπητα προηγμένης τεχνολογίας και αυστηρών προδιαγραφών, προσπαθώντας το τελικό αποτέλεσμα να προσομοιάζει τον φυσικό χλοοτάπητα. Τόσο όμως ο φυσικός χλοοτάπητας όσο και ο συνθετικός απαιτούν συντήρηση για να συνεχίσουν να διατηρούν τις ιδιότητές τους. Ο τεχνητός χλοοτάπητας απαιτεί λιγότερο χρόνο και κόστος συντήρησης για αυτό βέβαια και εντάσσεται όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητα.

Πολλές φορές όμως η σωστή τοποθέτηση και η ακρίβεια των προδιαγραφών τοποθέτησης του συνθετικού χλοοτάπητα δεν μπορούν να βεβαιώσουν και την αντοχή του στο χρόνο, παρά μόνο όταν αυτή συνοδεύεται και από την συντήρησή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Η σωστή συντήρηση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου εξασφαλίζει την μέγιστη απόδοση για το δυνατό χρονικό διάστημα χρήσης. Βοηθά ωστόσο και τον χρήστη του να μεγιστοποιήσει την επένδυσή του.
Η γενική εικόνα ενός γηπέδου καθιστά απαραίτητη την συντήρηση, γιατί ένα ακατάστατο γήπεδο δεν αποτελεί και ό,τι το καλύτερο για άθληση. Μπορεί βέβαια να αποδειχθεί και επικίνδυνο (δημιουργία τραυματισμών, κακώσεων και γδαρσίματα), αλλά και να προκαλέσει αλλοίωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά (κακή κύλιση μπάλας, αναπήδηση σε άλλη κατεύθυνση, ανομοιόμορφη επιφάνεια).
Η γενική αρχή σωστής συντήρησης πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί από τον αντίστοιχο κατασκευαστικό οίκο, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό η χρήση εγγύησης. Η έλλειψη συντήρησης καθώς και η μη συντήρηση δύναται να ακυρώσει την αξία της εγγύησης.

Η τακτική συντήρηση σε ένα γήπεδο απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο ως προς τον χρήστη του για ασφαλή και καλή χρήση, όσο και ως προς τον επενδυτή του για την αξία της επένδυσής του στο χρόνο.
Στην τακτική συντήρηση απαιτούνται:

Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα σε διεύθυνση κάθετη και οριζόντια προς την φορά του πέλους του χλοοτάπητα κρίνεται επαρκές για την διατήρηση της κανονικής κατανομής της άμμου πάνω στο γήπεδο ή στη γύρω περιοχή του γηπέδου. Η συχνότητα βουρτσίσματος που απαιτείται εξαρτάται από το βαθμό χρήσης του χώρου. Ο προτεινόμενος χρόνος βουρτσίσματος είναι να βουρτσίζεται το γήπεδο μία ή δύο φορές το μήνα (μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου εγκατάστασης).
Για μεγάλες περιοχές είναι κατάλληλο ένα μικρό τρακτέρ με βούρτσα από πλαστικές τρίχες πλάτους 2,50 μ. Η αναμόχλευση της άμμου και των κόκκων επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση βάρους στη βούρτσα ώστε να ασκείται μικρή πίεση στην επιφάνεια του χόρτου. Για μικρότερες περιοχές μία μέτρια βούρτσα χειρός πλάτους 1,00 μ. είναι απαραίτητη.

Γενικός Καθαρισμός

Ακατάλληλα σκουπίδια όπως άμμος, διάφορα άλλα στοιχεία από το έδαφος και κομμένη χλόη γρασίδι από γειτονικό φυσικό γρασίδι θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως οπότε είναι απαραίτητο δε να χρησιμοποιείται ειδική σκούπα.

Διάφορα αντικείμενα (πέτρες, κομμάτια από γυαλί κτλ.) θα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως. Οι τσίχλες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα εφόσον τις παγώσουμε με ένα ειδικό σπρέι.
Τα λάδια και η καύσιμη ύλη θα πρέπει να καθαρίζονται το γρηγορότερο δυνατό τρίβοντας με άμμο αρχικά και μετά με σχολαστικό καθαρισμό. Άλλοι ρύποι μπορούν να αφαιρεθούν από την επιφάνεια με ένα φτυάρι. Ακαθαρσίες από ζώα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξύδι και νερό.

Ζιζάνια

Ο κατάλληλος έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, ενώ η πιο κατάλληλη ετήσια θεραπεία γίνεται με ζιζανιοκτόνο, το οποίο περιέχει ατραζίνη.
Κάθε εμφάνιση πράσινου είδους θα πρέπει να αφαιρείται με κάποια συγκεκριμένη τεχνική (πρώτα να αφαιρούνται και μετά να κόβονται ή να ψεκάζονται με μεγάλη πίεση νερού).
Για την αποφυγή εξάπλωσης σε ευρεία κλίμακα της βλάστησης στις εξωτερικές περιοχές, προτείνεται η κατά περιόδους κοπή της βλάστησης.

Υδατόπτωση

Κατά τους θερινούς μήνες που ο καιρός είναι ζεστός, οι επιφάνειες θερμαίνονται τόσο ώστε να γίνεται αισθητό από τους παίκτες. Η χρήση νερού μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλη επιφάνεια (μείωση της θερμοκρασίας και αποφυγή εγκαυμάτων κατά την τριβή).
Επισκευή και Συντήρηση
Τακτικός έλεγχος για βλάβη στους αρμούς. Στην περίπτωση που βρεθεί κάτι, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθεί η εταιρεία για επισκευή και ποτέ να μην επιχειρήσετε μόνοι σας να το επισκευάσετε. Δοκιμάστε το μόνο με συμβουλή τεχνικού της εταιρείας.

Χρήση

Το γήπεδο τεχνητού χόρτου με άμμο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να φοριούνται τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για τον τύπο του αθλήματος που παίζεται.